Wereldwijd miljard ritten gemaakt via Uber taxi

Uber heeft bekendgemaakt dat er sinds de oprichting in 2009 nu in totaal 1 miljard ritten gemaakt zijn via de app. Als je ervan uitgaat dat een gemiddelde taxirit 15 euro omzet voor de chauffeur betekent en Uber tegenwoordig 25% commissie pakt, is de omzet voor Uber 3,75 miljard euro in zes jaar tijd. Al is de app wel behoorlijk aan het groeien; op dit moment zouden er 3 miljoen ritten per dag gemaakt worden in 66 landen. Dat is 1,1 miljard ritten per jaar, wat zou neerkomen om een huidige jaarlijkse commissie-omzet van 4,1 miljard euro.

Investeringen

Naar verluidt is Uber op zoek naar 2,1 miljard dollar aan nieuwe investeringen, nadat investeerders in de afgelopen jaren al 7,4 miljard dollar in het bedrijf staken. De waarde van Uber wordt momenteel geschat op zo’n 51 miljard dollar, maar dat zou bij de nieuwe investeringsronde worden verhoogd naar 62,5 miljard dollar.

De cijfers betekenen dat de huidige investeerders in de taxi-app gokken op flinke verdere groei. De grens tussen een overgewaardeerd bedrijf (beleggers hopen op groeipotentieel) en een normaal gewaardeerd bedrijf is ongeveer een koers/winstverhouding van 17. Als de bedrijfswaarde van Uber op dit moment wordt geschat op 51 miljard, zal Uber daartoe ooit een winst moeten gaan boeken van 3 miljard per jaar. Hoeveel omzet de app daarvoor moet maken, is onbekend en niet in te schatten.

UberX

In Nederland trok het bedrijf onlangs haar illegale snorderdienst UberPop terug. Het bedrijf lijkt nu vol in te zetten op groei via de legale variant UberX.

× WhatsApp